Case Panasonic – eneloop

In 2016 was het batterijenmerk ‘eneloop’ van Panasonic Energy Europe in de meeste Europese landen nog weinig bekend. eneloop-batterijen zijn voorgeladen met zonne-energie en kunnen gemiddeld 2100 keer herladen worden. Ze gaan per oplaadbeurt langer mee dan een traditionele batterij, leveren een groot vermogen en zijn temperatuurbestendig, wat ze heel geschikt maakt voor sporttoepassingen en fotografie.

Uit onderzoek blijkt dat de doelgroep van de batterijen vooral bestaat uit dynamische twintigers en dertigers met creatieve hobby’s en een sterk ecologisch bewustzijn. Met die info in het achterhoofd bedacht het creatieve team van ARK een campagne die zowel de B2C- als de B2B-doelgroep (categorymanagers, aankopers, distributeurs) activeerde en het duurzame karakter van eneloop onder de aandacht bracht. De focuslanden voor de activatiecampagne: Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Polen.

“Om het duurzame karakter van het batterijenmerk te onderstrepen, lanceerden we een Europese trektocht van 2100 km voor het groene doel.”

Sales stimuleren, naamsbekendheid verhogen en merkbeleving creëren: daar heb je normaal 3 campagnes voor nodig – tenzij je je creatieve bril opzet. Dus stak ons team de koppen samen voor een out-of-the-box totaalconcept.

Om het duurzame karakter van het batterijenmerk te onderstrepen, lanceerden we de eneloop expedition 2100: een trektocht van 2100 km door Europa voor het groene doel. De wedstrijd was doorspekt met opdrachten en duurde in totaal 120 dagen.

We schreven een strategie uit voor de activatiecampagne en gingen over tot de voorbereiding van de trektocht – van wandelroutes uitstippelen en sponsors aantrekken tot de juridische kant van de zaak. Intern stelden we een projectmanager aan die de campagne stuurde en optrad als aanspreekpunt voor (kandidaat-)deelnemers, sponsors, Panasonic en de pers.

Voor de promotie van de wedstrijd zetten we in op social media (Facebook & Instagram), een eneloop expedition 2100-website, pr, POS-promotie en mond-aan-mondreclame. eneloop, Panasonic, de sponsors, eneloop-verdeelpunten en betrokken (milieu)organisaties pikten de berichten op en werkten zo een viraal effect in de hand. Door de combinatie van verschillende kanalen gingen de batterijen al ruim voor de expeditie wereldwijd over de tong.

De wedstrijd verliep in 3 fasen:

Fase 1: Zoektocht naar gemotiveerde kandidaten

In februari 2017 maakten we de wedstrijd bekend bij het grote publiek. Als centraal communicatieplatform lanceerden we een expeditie-Facebookpagina en -website. We bereikten onze doelgroep zowel via de pers als Facebook: met een reguliere Facebookadvertentie en canvas in 5 talen communiceerden we gericht online naar de focusgroepen.

318 teams schreven zich in voor de wedstrijd. Op basis van de vooropgestelde selectiecriteria herleidden we dat aantal tot 5 duo’s die elk voor een erkende milieuorganisatie mochten meedingen naar een plaats in de wedstrijd. Voor elk team werd een eigen Facebookpagina opgezet, waar ze tijdens de preselectie en later ook gedurende de trektocht stemmen konden ronselen in de vorm van reacties en likes.

Fase 2: Selectie van de 3 deelnemende teams

In een verkennende fase kregen de 5 kandidaat-teams een tweeledige opdracht voorgeschoteld waarmee we peilden naar hun creatieve, technische en socialmedia-vaardigheden. Ze werden beoordeeld op een creatief filmpje over hun thuisstad en de omvang van hun fanbase. De 3 teams met de hoogste gecumuleerde score veroverden een wedstrijdticket, de 2 andere kregen de rol van back-up.

2 weken voor de start leerden de deelnemende teams de organisatie achter de expeditie en de sponsors kennen tijdens een initiatiedag bij ARK. Ze ontvingen een gespecialiseerde uitrusting en kregen handige gebruikstips van de sponsors.

Fase 3: Start expeditie

Op 23 juni begon het echte avontuur: dan vertrokken de 3 duo’s elk vanuit een andere uithoek in Europa naar de finish in Milaan. De wedstrijd werd gestreden op de Facebookpagina’s van de teams en tijdens wekelijkse opdrachten en duels. Elk team stopte onderweg in 4 steden waar ze voorbijgangers en fans aan het bewegen moesten zetten om zoveel mogelijk groene energie op te wekken.

ARK voedde de campagnewebsite met informatie over de groene doelen, teams, opdrachten en user generated content – reacties en verhalen van de teams en de organisatie zelf. Bezoekers konden de positie van de teams op een uur na live volgen op een online kaart.

Fase 4: Prijzen & resultaat

Batterijenproducent Panasonic Energy Europe schonk in totaal 25200 euro aan het groene doel: 21000 euro aan de milieuorganisatie van de winnaars (het Litouwse natuurdomein Čepkeliai-Dzūkija National/PAN Park) en 2100 euro aan die van de runners-up (Amnesty International en de Estse studentenvereniging Sorex).

Sinds de start van de communicatiecampagne in februari 2017 is het on- en offline bereik van eneloop maar liefst vervijfvoudigd. Het merkverhaal werd wereldwijd gedeeld in kranten, op televisie- en radiozenders, op websites en sociale media. De populariteit van de campagne werd ook vertaald naar de winkelpunten: nog voor het einde van de expeditie zetten de verdelers van eneloop actief in op de promotie van de duurzame batterijen.

Dankzij onze ‘agile’ aanpak konden we de doelgroep tijdens de expeditie rechtstreeks activeren, de klantenbetrokkenheid vergroten en merkervaring versterken. We zetten in op realtime communicatie en interactie, lokale verkoopcampagnes en duidelijke, meetbare KPI’s.

Met de eneloop expedition 2100 heeft ARK alle vooropgestelde doelen overtroffen. Panasonic Energy Europe heeft zijn B2B- en B2C-klantenbestand uitgebreid en ziet de verkoop van het eneloop-gamma gestaag stijgen. Het imago van het batterijenmerk kleurt bovendien hipper en groener dan ooit: door brand storytelling wordt eneloop wereldwijd geassocieerd met duurzaam, creativiteit en avontuur.

De kers op de taart: een Golden Bee Award. De campagne werd door het internationale B2B-netwerk BBN bekroond met de trofee voor ‘Best Use of Creative’. Wordt vervolgd …

Meer cases:

De Spider-Man-wedstrijd van Sony en Panasonic Energy Europe: de deelnemer met het grootste web wint een citytrip naar New York

Case

Panasonic Spider-Man

Een joint promotion die blijft hangen

Met een sociale wedstrijd in maar liefst 30 landen en 26 talen creëerden we een sneeuwbaleffect dat zijn doel niet mist.

Letter uit het nieuwe logo van UNITED CAPS, na de nieuwe merkpositionering van het bedrijf

Case

United Caps

Rebranding en herpositionering als basis van een internationale groeistrategie

Het nieuws over de nieuwe groeistrategie van UNITED CAPS werd wereldwijd opgepikt, met als resultaat een indrukwekkend aantal kwalitatieve artikels in on- en offline media. Een geslaagd voorbeeld van b2b-marketing.

De Waterbus in Antwerpen: een openbaar vervoermiddel over de Schelde

Case

Port of Antwerp

Van onbekend naar volgeboekt met een lanceringsweekend

Antwerpen is een vervoermiddel rijker: de waterbus. Om de boot te vullen, schakelde het Havenbedrijf ARK in. En wij zorgden voor het kruimelspoor.

ARK fietst in meer dan één discipline.

Benieuwd naar onze totaalaanpak?

Wat we doen

Heb je zelf een project voor ARK Communicatie? Laat van je horen!


*Verplicht veld